Fågelskådare och annat löst folk

Här sitter i gräset vid Krankesjöns strand i Skåne tre fågelskådare. Längst t.v. spanar Roland Börjesson från Kungälv med en gammal tubkikare. Han har ägnat sig åt strömstare och stormsvalor i Bohuslän. T.h. en engelsman Arthur Parsons från Cornwall som bl.a. sysslat med gulärlornas underarter. I mitten en skådare sominte bidragit med någon djupgåendeforskning.

 

Revtangen, Norge. Chefen förfågelstation A. Bernhoft-Osa spanar utåt utan att störas av en nyfiken skådare.

 

Falsterbo. Rovfågelsräkning pågår bäst i denna ställning som här demontreras av Olle Liljedahl (OK 30) hösten 1955.Han ligger utanför fyrträdgården. Denna plats är livsfarlig nu.

 

Skådare på Nabben i Falsterbo. Från v. Arthur Parsons, Cornwall, Observatören som är totalt ouppmärksam på sträcket, en intresserad besökare och den kunnige Stig Brååt från Kristinehamn. Han färdades alltid i ett mycket egendomligt fordon på tre hjulav märket Messersmitt. Bänken tillhörde golfklubben och vianvände den ismyg.

 

Falsterbo. År 1956 var det mesinvation och här är en utmattad ringmärkare och en svartmes. Platsen är Oxelhäcken i Skanör vidden av "herrar Enemar och Wingstrand " byggda fällan. Foto Okänd.

 

Stora Bjurum. De stora transkådarna Bengt Runnerström, Uddevalla,och Sven "Frille" Fredriksson, Hornborgasjön.

På 2000-talet

Falsterbo 2003. Tekniken att skåda rovfågel har inte ändrats på 50 år. Hårdskådaren Sven räknar vråkar...

 

..medan en tornfalk satt och vilade strax intill...

 

Falsterbo fyr och några fågelskådare på väg till Nabben. Nu har alla en tubkikare med stativ på axeln.

 

 

Två ornitologer från England som tittade på tranor våren 2007.

 

De besökte också Funneshultsjön.

Till sist den störste fågelskådaren av alla, gissa vem!

Texterna på denna hemsida är skrivna av Wilhelm Ängermark. Det kan saknas bilder, trasiga länkar och finnas defekter. Jag håller på att rätta till detta. Sven Ängermark [2022-02-12]