Ivar Petterssons bildarkiv

Om fotografen Ivar Pettersson från Lilla Askerön.

Han var från Lilla Askerön, Bohuslän, och var född 1891 och dog 1921.

Hans föräldrar hette Petter Svensson från Nordvik i Stenkyrka socken på Tjörn och Anna Christina Christiansdotter. De flyttade 1894 med sina fem barn till Lilla Askerön. Där hade de samma år köpt Sörgård (Nergård). Barnen hette: Karl f. 1870, Britta f. 1874 och gift i Morik i Stenkyrka sn, Selma f. 1877 och gift i Kållekärr, Stenkyrka sn, Bernhard f. 1884, Alma f. 1887 och Ivar f. 1891.
     Bernhard övertog gården på Lilla Askerön och Ivar bodde även där. Han var handikappad — lam i benen och förflyttade sig med hjälp av kryckor. Man har berättat att han år 1914 var en vecka hos Hasselblads Fotografiska i Göteborg och lärde sig fotografering och mörkrumsarbete. Han köpte då en kamera som kostade 46 kronor och en mörkrumsutrustning för 18 kronor och 4 öre. Mörkrum hade han i en källare på gården. Det fanns inget elektrisk ljus på Lilla Askerön vid denna tid. Här framkallade han sina glasnegativ och gjorde kontaktkopior på utkopieringspapper.

     Ivar verkade som fotograf hemma på gården och i angränsande bygder: Stora Askerön, Stenungsön, Tjörn och Orust. När han då och då besökte sina systrar på Tjörn fotograferade han även där. Han kan för sin tid betecknas som en avancerad amatörfotograf. Han arbetade mest i dagsljus men även kvällstid med magnesiumblixtar. Bilderna är ofta omedelbara och avporträtterade personer uppträder ofta i vardagskläder. Mycket värdefulla är hans bilder av vardagens arbeten på gården, potatisupptagning, höskörd, ångbåten kommer, första telefonen m.m. samt bröllop och begravningar. Hans bror Karl hade barnkoloni och här har han tagit många bilder av barn och lärare i olika situationer.

Efter Ivars död 1921 tog hans bror Bernhard hand om negativen och bevarade dem pietetsfullt i två trälådor. Samlingen uppgår till nästan 800 glasnegativ. Många är dock tyvärr trasiga. Till samlingen hör också ett av Ivar upprättat register, som tyvärr endast omfattar ca halva samlingen. Det har, åtminstone i början, utförliga tekniska uppgifter såsom datum och klockslag, väderuppgifter och framkallningsdatum, men tyvärr kortfattat när det gäller vilka personer som är fotograferade.

 

Wilhelm Ängermark

Texterna på denna hemsida är skrivna av Wilhelm Ängermark. Det kan saknas bilder, trasiga länkar och finnas defekter. Jag håller på att rätta till detta. Sven Ängermark [2022-02-12]